Efter talrige, resultatløse ansøgninger oplever mange ledige +50-årige akademikere stor frustration. Trods kvalifikationer bliver man ikke inviteret til jobsamtale. Mange oplever, at de fravælges på grund af alder. Men hvad ved vi? Og hvad gemmer sig bag tallene? Hvor stor en rolle spiller myter om +50-årige blandt dem, der rekrutterer?
Djøf har tidligere dokumenteret, at +50-årige er overrepræsenterede, når det offentlige afskediger. IDA har lavet en ny opgørelse, som viser, at dette fortsat er gældende. IDAs opgørelse over opsigelser i 2019 viser, at mens 1,38 % af de statsligt ansatte medlemmer under 50 år blev afskediget i forgange i år, blev 2,34% af de +50 årige medlemmer i staten prikket i samme periode.
Danmark mangler arbejdskraft indenfor en lang række fag og brancher. Samtidigt er der mange seniorer, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet længere. En analyse fra 2019 blandt IDAs medlemmer viser, at 10 pct. har forladt arbejdsmarkedet mod eget ønske og drømmer om at komme tilbage.
På den anden side, viser det sig også, at beskæftigelsen blandt +60-årige er på det højeste niveau, vi har set i mange år. Så er der nogle paradokser på spil, og hvordan kommer man som ledig senior ud af den labyrint?
Kan vi finde fakta om aldersdiskrimination, er det også lettere at gøre noget ved den. Det forsøger dette medlemsmøde. Vi skal også drøfte mulige løsninger – både tiltag, du selv og arbejdsmarkedet kan gøre:
  • ”Bias blokkere” – det vil sige anonymiserede ansøgninger – og andre tiltag mod aldersdiskrimination
  • Holdningsændring hos arbejdsgiverne – herunder hos HR-afdelingerne
  • Og hvad foreslår du? Tag fri fra jobsøgningen og kom og spørg, hvad ministeren og organisationerne har tænkt sig at gøre, så ledige +50’ere får lettere ved at komme tilbage i job!
Program
12.15  Ankomst og registrering – husk dit coronapas
12.30  Henrik Denta (moderator) og Lone Nordby (seniormedlem af Djøf) – Velkommen
12.35  Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA – Derfor vil vi debattere seniorledighed
12.40  Bo Sandberg, direktør S1 Management – Ansættelser og diskrimination
13.00  Peter Hummelgaard Thomsen, Beskæftigelsesminister – Oplæg og svar på seniorledighed – debat m. ministeren, panelet og deltagere
13.30  Aske Juul Lassen, forsker og lektor på KU – seniorledighed og tilbagevenden til arbejdsmarkedet
13.50  Steen Nielsen, Vicedirektør i Dansk Industri – Seniorerne er vigtige for virksomhederne
14.05  Debat med panelet (Morten Thiessen, Sara Vergo, Steen Nielsen, Bo Sandberg, Aske Juul Lassen)
14.45  Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig – afslutning
14.50  Salen ryddes.
Oplægsholderne og paneldeltagerne:
Peter Hummelgaard Thomsen, beskæftigelsesminister
Peter Hummelgaard Thomsen er cand.jur., har været studentermedhjælper i Udenrigsministeriet, været privat ansat og inden den politiske karriere tog fart var han politisk konsulent i 3F.
Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA
Morten Thiessen er uddannet civilingeniør i energiteknik fra Allborg Universitet. Morten Thiessen har været aktiv i IDA som parlamentariker igennem 20 år, tidligere formand for ingeniørklubben ved Aalborg Industries og formand for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg. En af Morten Thiessens mærkesager er, at de seniorer, der kan og vil fortsætte på arbejdsmarkedet, skal have mulighed for det. Det er en win-win-situation for arbejdsmarkedet at fastholde seniorer længere.
Sara Vergo, formand for Djøf offentlig
Sara G. Vergo, uddannet cand.techn.soc. på RUC, formand for Djøf Offentlig og næstformand i Djøf. Sara Vergo er meget optaget af, at den offentlige sektor ved bliver at være en attraktiv og mangfoldig arbejdsplads med fokus på udvikling og gode rammer om arbejdslivet til gavn for trivsel og opgaveløsning. Hun har markeret sig stærkt i debatten om seniorer på arbejdsmarkedet – med udgangspunkt i det forunderlige faktum, at seniorer er overpræsenterede i fyringsrunder i det offentlige.
Steen Nielsen, vicedirektør i DI
Steen Nielsen er vicedirektør i DI, hvor han har været ansat i 15 år. De seneste mange år med ansvar for Arbejdsmarkedspolitik og Lønstatistik. Steen Nielsen er Cand.oecon. og har derudover en Ph.d. i økonomi.
Aske Juul Lassen, PhD, Lektor på KU ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning, etnolog med speciale i pensions- og aldringsstudier fra et hverdagslivsperspektiv
Aske Juul Lassen er etnolog med speciale i pensions- og aldringsstudier fra et hverdagslivsperspektiv. Han er leder af
Seniorpraksis-projektet ved Center for Humanistisk Sundhedsforskning. Han forsker i aldring, pensionsovergange og seniorarbejdsliv og har en lang række udgivelser om seniorers hverdagsliv bag sig.”
Henrik Denta, journalist
Henrik Denta har mange års erfaring som journalist og redaktør på DR, herunder TV-avisen og flere andre redaktioner, ligesom han har arbejdet som finansjournalist på Dagbladet Børsen og Politiken. Henriks erfaring tæller foruden national og international tv-produktion også storytelling, video-redigering og DV-produktion. Han har dækket dansk og internationalt erhvervs- og finansstof i årtier og har endvidere tæt fulgt reguleringen af den finansielle sektor i kølvandet på finanskrisen. Henrik er desuden forfatter og en erfaren foredragsholder, bl.a. om Nationalbankens guldreserver.
Bo Sandberg
Bo Sandberg er headhunter, seniorkonsulent og ejer af virksomheden S1 Management. S1 Management er specialiseret inden for Headhunting og rekruttering, job- og karriererådgivning samt etablering og facilitering af erhvervsnetværk.
Dette er et hybridmøde, og bliver også afholdt online via Zoom, arr.nr. 340813