I sensommeren meldte seniorkonsulent Bo Sandberg ud, at han mener, det bør være slut med at registrere alder, køn og nationalitet i databaser. Nu kæmper han ikke længere alene.

Nordøstfyn: I august sidste år var Bo Sandberg fra Munkebo med til at starte en bevægelse mod diskriminering i den digital rekrutteringsproces på det danske jobmarked.

Han mener, at når jobansøgere er tvunget til at oplyse alder, køn og nationalitet på jobportaler, er der mange, der bliver sorteret fra. Særligt på grund af alder.

Sådan er systemet i jobportalerne nu engang opbygget, lyder det fra dem, der ansætter.

– Det er bare ikke sandt, siger Bo Sandberg.

Han er seniorkonsulent og driver sit eget firma S1 Mangement, der tilbyder headhuntning, karriererådgivning og erhvervsnetværk.

Han fortæller, at han har været i kontakt med flere af de firmaer, der sørger for at sætte jobportalerne op, og her får han en anden forklaring:

– De forklarer, at det er rekrutteringsbureauerne selv, der bestemmer, hvilke oplysninger, der kræves af jobsøgerne.

-Der sker simpelthen en strukturel aldersdiskriminering på den baggrund, mener han.

– Jeg synes, at det var mere optimalt, hvis man ansatte mere casebaseret. På den måde kan man se, om en ansøger rent faktisk kan håndtere opgaven, og man finder den, der er bedst egnet til jobbet, fastslår han.

Igennem lang tid har Bo Sandberg kæmpet for, at der ikke sker en segmentering i alder, køn og nationalitet, når arbejdsgivere skal finde egnede kandidater til et arbejde.

Han er overbevist om, at der er mange ansøgninger og CV’er, der slet ikke bliver læst, når jobansøgere skal udfylde disse kasser digitalt. Særligt mener han, at der er mange ansøgere over 50 år, der får vurderingen “tæt på udløbsdatoen.” Derfor kommer de slet ikke i betragtning.

Jeg er ingen helgen

I sensommeren sidste år valgte han at melde offentligt ud i avisen, at han kæmper for, at det lovmæssigt bliver forbudt at registre den slags oplysninger.

Han oprettede et forslag på www.borgerforslag.dk og sendte mails til daværende ligestillingsminster, Mogens Jensen (S) og til de politiske ordførere på området.

– Jeg er ingen helgen. Jeg har selv gjort det i mit arbejde, erkendte Bo Sandberg, da han meldte sin holdning ud – velvidende, at han nok gjorde sig upopulær i rekrutteringsbranchen.

Rigtig mange kunne nikke genkendende til den problematik, som seniorkonsulenten ønskede at sætte fokus på.

På de sociale medier blev han kontaktet af Lone Tranholm Nordby og Susanne Louw. Begge deler de Bo Sandbergs opfattelse af, at der sker en frasortering af jobansøgere over 50 år på jobportaler, og de var klar til at hjælpe Bo Sandberg med, at der blev gjort noget ved det, så erfarne, kompetente og arbejdsdygtige mennesker ikke går rundt og er ledige.

Sammen med dem har han nu både på Linkedin og på Facebook oprettet gruppen “Adgang til arbejde for alle.”

Sammen har de inviteret sig selv til møder hos fagforeninger, erhvervsfolk og politikere for at gøre opmærksom på, at der er en uligevægt.

Resultatet har ifølge Bo Sandberg været nogle gode samtaler, og der er været en bred opbakning til gruppens mål.

Bo Sandberg, Lone Tranholm Nordby og Susanne Louw har flere møder i kalenderen, og håbet er også, at det inden for den nærmeste fremtid – når coronaen tillader det, bliver muligt for dem at fremlægge deres budskab for politikerne i beskæftigelses – og ligestillingsudvalgene.

Til marts har Bo Sandberg desuden et møde med Kerteminde Kommune om, hvordan de i den digitale rekrutteringsproces indhenter oplysninger på jobansøgere.

– De er meget imødekommende og vil gerne i dialog, fortæller han.

Jeg synes, at det var mere optimalt, hvis man ansatte mere casebaseret. På den måde kan man se, om en ansøger rent faktisk kan håndtere opgaven, og man finder den, der er bedst egnet til jobbet.