Sidste år var Bo Sandberg fra Munkebo i Fyens Stiftstidende for at opfordre til, at man stopper med at spørge efter folks alder, når der skal søges job digitalt. Det satte skred i tingene.

Munkebo: Klokken 12 onsdag 6. oktober bredte der sig et kæmpe smil på Bo Sandbergs læber, og han var nærmest ved at kaste sig ud i en lille jubeldans.

Endelig var han nået i mål med det, som han for et år siden begyndte at kæmpe for – nemlig, at det skal være slut med at efterspørge alderen på jobansøgere. Det fremgik af den meddelelse, som Beskæftigelsesministeriet delte på deres hjemmeside, hvor det blev oplyst, at regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL har indgået en trepartsaftale, som skal skaffe flere hænder til virksomhederne på den korte bane, og her skal indsatsen for at få seniorer på arbejdsmarkedet styrkes.

I august sidste år fortalte Bo Sandberg fra Munkebo, der også er byrådskandidat for Venstre til det kommende kommunalvalg, i Fyens Stiftstidende, hvorfor han på www.borgerforslag.dk havde oprettet et forslag til, at det lovgivningsmæssigt skal være forbudt, at jobansøgere skal oplyse køn, alder og nationalitet som basisoplysninger, når de skal søge job digitalt.

Bo Sandberg mener – og har også oplevet fra sit arbejde i rekrutteringsbranchen, at der sker en segmentering – søgning i systemet – ud fra disse data, som betyder, at der er ansøgninger og CV, der ofte slet ikke bliver læst af dem, der er ansvarlige for at ansætte.

– Jeg er ingen helgen. Jeg har selv gjort det i mit arbejde, påpegede Bo Sandberg, da Fyens Stiftstidende talte med ham sidste år, da han havde fundet modet til offentligt at sige: Stop!

“Folkestyret fungerer godt, og man kan flytte meget, hvis man bare kæmper en fælles kamp.”

Lovforslaget blev aldrig til noget, men han blev hørt.

Fik taletid flere steder

Hans opråb i avisen gav nemlig en masse positive efterdønninger, for pludselig fik han henvendelser fra landsdækkende aviser og diverse fagblade, der gerne ville tale med ham, og på de sociale medier blev han kontaktet af mange, der gerne vil være med til at hjælpe ham med at kæmpe. Sammen med dem oprettede han både på Linkedin og på Facebook gruppen “Adgang til arbejde for alle,” og sammen med dem begyndte han at “banke på” hos politikerne.

Og deres kamp og mange opkald hjalp altså.

– Folkestyret fungerer godt, og man kan flytte meget, hvis man bare kæmper en fælles kamp, konkluderer han glad og fortæller, at han og de andre, han har arbejdet sammen med, fik mange politikere i tale, og til sidst fik de også lov til at fremføre deres sag over for beskæftigelsesudvalget.

– Alle har lyttet og været meget interesserede, pointerer han.

Lokalt i Kerteminde Kommune kæmpede Bo Sandberg også. Her har kommunens HR-afdeling efter samråd med direktør Claus Lade og kommunaldirektør Anders Bjældager meddelt, at man ikke længere efterspørger folks alder, når man søger medarbejdere.

– Det er jo fantastisk, fastslår den lokale ildsjæl.